Historia

Kilka słów o historii. Jak wiadomo pierniczki to jeden z najdawniejszych wyrobów cukierniczych, które są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Najstarsze zapisane informacje dotyczące polskiego przepisu pochodzą z 1725 roku. Nazwa piernik wywodzi się ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Dzięki dużej zawartości przypraw korzennych są bardzo trwałe, mogą w suchym miejscu przeleżeć nawet kilka miesięcy.

Skład materiałowy

Powłoki: lukier, czekolada, posypki, barwniki.
Ciasto: mąka, miód, cukier, masło, jajka, soda oczyszczona, mleko i przyprawy piernikowe.

Po połączeniu wszystkich składników i procesie toczenia ciasta, otrzymujemy masę o specjalnej, niezbyt lepkiej konsystencji. Pamiętajcie, że szybkość pracy nie jest najważniejsza, ale sprawność wygniatania. Obrabiany materiał musi uzyskać odpowiednią gęstość zgodnie ze specyfikacją. Należy również przestrzegać ścisłych norm wałkowania.

Proces obróbki skrawaniem

Sposób obróbki skrawaniem ma bardzo duże znaczenie! Proces polega na usunięciu zbędnej części materiału (z pomocą ostrza narzędzia skrawającego) w taki sposób, aby nadać obrabianemu piernikowi określone parametry np. kształt, wymiary czy chropowatość powierzchni. Rozpoczynamy od obróbki zgrubnej, nadając odpowiednie kształty, a następnie zajmujemy się obróbką wykończeniową, gdzie otrzymujemy gotowy produkt o określonych parametrach. W tym przypadku najczęściej stosujemy formy w kształcie choinki, bałwanka, gwiazdy, butów Mikołaja, ale zdarzają się również serca i renifery. Jak wygląda proces krok po kroku?

- ciasto należy rozwałkować na grubość 3 milimetrów
- wyciąć zadany kształt odpowiednią formą
- rozłożyć przygotowane kształty na papierze
- wypiekać maksymalnie 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Przechowywanie materiału i nakładanie powłok

Bardzo ważnym elementem jest przechowywanie. Należy użyć szczelnie zamkniętego szklanego pojemnika, aby nie straciły swojej wilgotności. Po 2 tygodniowym leżakowaniu przechodzimy do fazy nakładania powłok. Powłoki dzielimy na ciemne (czekolada) lub jasne (np. lukier). Aby uzyskać powierzchnię gładką, wystarczy zastosować odpowiednie polerowanie. W celu uzyskania powierzchni chropowatej, posypujemy świeżo wylaną powłokę orzechami lub kolorowymi cukierkami.

Testy

Ostatnia faza procesu, najmilsza i najprzyjemniejsza, to testy. Rozpoczynamy od przygotowania narzędzi, które wpłyną na ocenę jakości. Jest to np. herbata, najlepiej z pachnącym imbirem, goździkami i cytryną. To pozwoli na odpłynięcie w aromatycznych, słodkich i pięknie ozdobionych pierniczkach.


Smacznego!